lax- och spenatpaj...


Så var mitt i veckan dagen här. Sjukskrev mig i morse efter sammandragningar under natten. Att ha legat i horisontellt läge hela dagen har gett resultat :) Måste bara tipsa om ett recept som jag hittade bland bloggannonserna tidigare. Vi som är lite av pajtokiga i vår familj kommer definitivt testa detta receptet från Mitt skafferi, verkar verkligen supergott.


Ingredienser

Pajskal
5 dl vetemjöl
2 krm salt
120 g kallt smör
1/2 dl kallt vatten

Fyllning
1/2 msk olivolja
70 g bladspenat
4 stora ägg
1,5 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
2 dl riven ost (t.ex. västerbotten, grevé eller prästost)
150 g kallrökt lax i skivor

Gör så här:
1. Börja med pajdegen. Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt smöret i kuber och smula sönder det i mjölet till det bara kvarstår ärtstora bitar. Gör en grop i mitten av mjölet och häll det kalla vattnet i gropen. Börja arbeta in mjölet och smöret i vattnet lite åt gången tills du har en fast deg. Om du märker att degen är för torr tillsätter du bara 1 msk kallt vatten i taget tills du är nöjd med konsistensen. Forma degen till en boll och slå in den i plastfolie. Lägg i kylskåpten i 30 minuter. Under tiden kan du förbereda fyllningen.
2. Hetta upp olivoljan i en stekpanna på medelhög värme. Stek bladspenaten i 3-4 minuter tills den blivit mjuk. Låt spenaten rinna av och svalna på hushållspapper.
3. Sätt ugnen på 175 grader.
4. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar.
5. Ta ut degen ur kulskåpet och lägg den på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen tills du har en rund platta något större än din pajform (ca 24 cm i diameter). Rulla degplattan runt kaveln, placera den över pajformen och rulla ut den tills den ligger över pajformen. Tryck försiktigt ner degen längs kanterna. Rulla kaveln längs kanten på pajformen för att skära av överflödig pajdeg.
6. Sprid ut spenaten i botten på pajskalet. Lägg laxskivorna över spenaten och strö över osten. Häll över äggstanningen.
7. Grädda i ca 50 minuter tills pajen är gyllenbrun. Låt svalna en liten stund innan du serverar pajen.


/U

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0