skärgårdshäng...

Finaste syskonbarnen var inte sena med att hoppa i badkläderna när solens strålar väl vågade visa sig...
 
 
Blev mer eller mindre en fulldag ute i vår stuga ute i skärgården denna tisdag. Så skönt att komma ut dit även om vädret inte visade sig från sin bästa sida förrän på eftermiddagen. Nästan alla syskon, både hel och plastisar hade samlats där ute för lite skärgårdshäng med grillat och tårta *gott gott*. Strax är det dags för kudden då det blir en lite tidigare morgon med bland annat det efterlängtade ultraljudet och ett och annat besök i samband med min STORA dag ;)
 
 
/U

besök hos bm i vecka 37...

 
järnvärde: -
blodsocker: -
blodtryck: 110/80
hjärtslag: 148 slag/minuten
sf-mått: 35 cm
 
Kroppen:
Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärtljud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet ligger vid denna tidpunkt mellan 31-37. Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Ligger barnet med stjärten neråt kommer man att vilja göra ett försök att vända barnet. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras. Gå gärna igenom förlossningsbrevet du har skrivit med din barnmorska och gör en avstämning.
 
Barnet:
Barnet fortsätter att lägga på sig hull, vikten kan variera mer nu, i början av den sista graviditetsmånaden är det vanligt att barnet väger omkring 2750 gram och huvudet är cirka nio centimeter i diameter. De resterande veckorna fram till födseln ökar vikten vanligtvis till 3000-3500 gram och barnets längd brukar hamna på mellan 47-50 centimeter. Av någon anledning brukar pojkar väga mer än flickor och det andra barnet likaså.
 
Egna reflektioner:
Idag har vi hunnit med den andra delen i föräldrautbildningen. Kändes mycket bättre denna gång! Blev en koll hos barnmorskan också som genast såg att magen växt till sig sedan förra veckan så nu blir det ett extrainsatt ultraljud  på onsdag. Är mycket spänd på att se hur vår lilla alien växt till sig den senaste tiden då detta känns mest oroligt. Var ju trots allt ett tag sedan vi fick se det lilla livet senast. Har börjat få kraftiga sammandragningar men känner inte minsta tillstymmelse till några förvärkar. Ska bli minst sagt spännande att se när h*n behagar att komma ut även om minsta lilla grej gör mig skitskraj!
 
 
/U

birthday wishes...

 
Bland önskepresenterna gömmer sig bland annat ett eller annat bidrag till spetsfat och ostronskålar från Mateus och en utökning av samlingen från Ittala i form av vaser och champangeglas i serien Essence...
 
 
Ja nu är det inte många timmar innan man får plussa på ett år i ålder. Känns inte riktigt som att jag hänger med riktigt men det kommer fortfarande förfrågningar om vad jag önskar mig vilket gör att jag kan hålla mig kvar i mina ungdomens år ;)
 
Har hunnit fylla frysen aningens under veckan som varit och imorgon ska jag förbereda den godaste och enklaste tårtan. Har ni tur lyckas jag böka fram kameran som legat i kameraväskan heeela sommaren...
 
 
/U

blivande föräldrar...

 
Är inte mycket till uppdatering här inne just nu men vi pular på här i den nya staden, gör kortare dagsutflykter och går omkring lite smått nervösa inför vad som komma skall. Har hunnit vara på den första delen i föräldrautbildningen under veckan som var och lite annat smått och gott. Har därför helt utan dåligt samvete slappat på soffan mer eller mindre hela dagen :)
 
Vi var för övrigt totalt sju förväntansfulla föräldrapar som träffades första gången under veckan som var och jag hade väl kanske lite för höga förväntningar som vanligt. Hoppas på att det ska klicka lite med någon men det kanske släpper lite under de kommande tillfällena :)
 
 
/U
 
 

att få igång förlossningen...

 

Börjar var lite less på detta tillstånd och hoppas innerligt att bebis ska titta ut lite tidigare än beräknat. Har varit sprickfärdig sedan vecka 30 så nu får det faktiskt vara nog! Hittade för ett tag sedan några roliga sätt att få igång förlossningen på. Normalt sett pratas det om att man ska dricka hallonbladste, ha sex, promenera etc men var bara tvungen att förmedla dessa lite aningens udda varianter ;)

 

1. Blåsa upp ballonger: Teorin är att trycket i buken när du blåser hårt sätter igång förlossningen.

2. Att sitta och studsa på en pilatesboll och att åka bil på skumpiga vägar tycks vara sätt att försöka sätta igång saker och ting genom att skaka om dem lite.

3. Hyra en riktigt sentimental film och gråta ordentligt.

4. Ha på dig dina finaste trosor - garanterar tydligen att vattnet går i dem ;)

 

/U


cash is king...

Som sin mamma och pappa hoppas vi kunna överföra vårt ekonomiska tänk till vår lilla bebis och vad passar inte bättre än att påbörja "miljonerna" genom att spara slantarna i den klassiska spargrisen från det ljuva 80-talet...
 
 
Jisses amalia vilka dagar vi haft sedan vår flytt rullade igång men nu kan jag nästan säga att vi är på plats. Bara lite småplock men annars är allt uppackat. Var och är fortfarande aningen skeptisk till denna nygamla stad men måste säga att vårt boende i alla fall är över föväntan så jag ska verkligen försöka vara open minded till resten. Ännu en chans till ombildande till bostadsrätt har dykt upp så inom en snar framtid äger vi antagligen vår bostad med garanterad vinst vid försäljning *jippie*
 
För den som inte visste det är pengar lite av en passion hos både mig och min man, så när chansen dyker upp är vi inte sena att haka på :D 
 
 
/U

besök hos bm i vecka 36...

 
järnvärde: 124
blodsocker: 3,4
blodtryck: 105/75
hjärtslag: 144 slag/minuten
sf-mått: 33 cm
 
 
Kroppen:
Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen.´Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Det är bra att ta reda på vad som händer under de olika skedena under förlossningen. Till exempel hur du kan hantera och möta smärtan och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå.
Det kan kännas skönt att ha en väska färdigpackad när det är dags att åka in till förlossningen. I den kan du packa saker som journal från barnmorskemottagningen, olja till massage, tjocka strumpor/tofflor, mjukisbyxor, tandborste och tandkräm, hårborste, hårsnoddar, tvål och schampo, amningsbehå och amningskupor, matsäck och kamera.
 
Barnet:
Nu väger barnet mellan 2200-2500 gram och längden är ungefär 45 centimeter. Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Tänk på att det är karaktären på fosterrörelserna som ändras, dock ej frekvensen. Vid avsaknad av eller minskade fosterrörelser ska du ALLTID kontakta förlossningen eller din MVC. Man kan få fin kontakt med barnet inne i magen, om man till exempel puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen.
 
Egna reflektioner:
Har knappt hunnit reflektera över att ännu en graviditetsvecka snart är avklarad med flytt och allt vad det innebär. Har dock fått känna på mina första foglossningar efter en aningens bärande och fixande men måste säga att jag är överlycklig hur förskonad jag varit under hela denna graviditet. Bara dom där järnspökena som kommer då och då...
 
Har hunnit med ett första besök hos den nya barnmorskan och jag måste säga att det verkligen skiljer sig på vård och vård. Min nya barnmorska är så grundlig och har fixat massor med saker som jag och min gamla barnmorska inte ens diskuterat. Nu är i alla fall både föräldrautbildning och samtal med förlossningen inbokat. Man skulle inte kunna tro att vi befinner oss så nära Sveriges långsammaste kommun när det går så fort ;D
 
 
/U

bye bye Umeå...

Så har vi sovit den sista natten på ett bra tag i staden som varit vårt hem de senaste två åren. Nu vänder vi blad för att påbörja ett nytt kapitel i vårt liv. Denna flytt är verkligen på gott och ont. Flytten i samband med otaliga vändor på återvinningen får symboliser hur vi gör oss av med det gamla som vi inte vill veta av och istället får plats för allt annat som får oss att må bra och ge oss positiv energi :-)


/U

vecka 35...

 
Kroppen:
Nu ökar du snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Av det går cirka 300 gram till barnet. Om du ökar väldigt mycket i vikt kan det bero på att du samlar på dig vätska. Det är oftast normalt men kan även vara ett av flera tecken på en komplikation. Mot slutet av graviditeten går du på fler besök hos barnmorskan för att till exempel upptäcka om blodtrycket stiger. Många får halsbränna, magen känns ofta full och det är svårt att hitta sköna ställningar på natten. Du får räkna med att vakna några gånger per natt för att kissa och vända dig i sängen.
Vid den här tiden gör barnmorskan en sammanfattning om hur din graviditet har varit. Du kan skriva ett förlossningsbrev där du skriver lite om dig själv och dina förväntningar på förlossningen, samt vilken form av stöd som du tror att du och din partner kommer att behöva.
 
Barnet:
Fingernaglarna har nu vuxit ut helt och hållet på barnet. Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar. Du känner nu varje dag hur barnet rör på sig och det är inte ovanligt att du lagt märke till att ditt barn har en speciell dygnsrytm, som ofta fortsätter efter att barnet är fött.
 
Egna reflektioner:
Det har varit en minst sagt konstig vecka. Ena sekunden har jag varit världens lyckligaste medan jag nästa kännt hur jag bara vill lägga mig ned och dö, men vad jag förstår går nästan alla igenom detta stadie runt denna graviditetsvecka. Imorgon väntar en ny vecka och då är det väl något nytt på kartan ;) Känns som att detta med att räkna veckor börjar vara lite förlegat nu när man nästan kan se mållinjen, så nu räknar vi dagar istället.
 
På tal om mållinje och målbilder är jag inne i ett psykoprofylaxstadie just nu, där jag och maken verkligen försöker täcka allt som gör att vår förlossning ska bli en så bra upplevelse som möjligt. Huruvida det kommer fungera i praktiken är en helt annan femma ;)
 
 
/U

fiskelycka en måndag i juli...

 
Igårkväll provade vi fiskelyckan ännu en gång för denna sommar men utan resultat. Var väl tur att vi tog oss iväg en liten sväng då det framöver lovas regn, regn och lite mera regn. Inte mig emot som håller på med flyttförberedelser ;) Vi slapp myggen i alla fall och det är jag oerhört tacksam för nu när jag knappt har några heltäckande plagg som passar stormagen, men snart är den tiden förbi :)
 
 
/U

packning pågår...

 
God förmiddag söndag! Här hemma fortsätter flyttförberedelserna men det är fortfarande mycket kvar att stå i.
 
Det är lustigt hur fort man glömmer hur fruktansvärt tråkigt det är med allt som har med flytt att göra. Det är lätt när man är i det där fantasistadiet där man inreder alla rum i tanken och hur bra allt kommer bli när man man är på plats. Riktigt så enkelt är det ju inte, först ska allt rensas, organiseras och packas och sen när man väl kommit på plats ska låda efter låda packas upp. Bir trött av bara tanken *pjuh*

Som tur är har vi anlitat flyttstäd så den biten slipper vi i alla fall :)


/U

besök hos bm i vecka 34...

 
järnvärde: 128
blodsocker: 4,9
blodtryck: 106/68
hjärtslag: 145 slag/minuten
sf-mått: 31 cm


Kroppen:
Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter. Många börjar fundera allt mer på förlossningen. Det är vanligt att man är orolig för att något ska hända. Du kan vara orolig för att du har mått ”för bra” och tänka att ”det får inte vara så här lätt”. Eller så tänker du motsatsen, ”allt har varit så jobbigt, det kanske inte är meningen att jag ska få vara glad”. Det är vanligt och helt normalt. Även som partner kan man ha många funderingar. Det är svårt att förbereda sig på att vara ett bra stöd när man inte vet vad som väntar. En del blivande pappor eller partners kan uppleva tanken på förlossningen som skrämmande.
 
Barnet:
Barnet är väl medveten om förvärkarna, men det tycks inte vara obehagligt på något sätt. Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett, vid denna tidpunkt kan barnet utan vidare överleva utanför livmodern. Nu reagerar barnet olika på mammas, pappas/partners samt främmande personers röster.

Egna reflektioner:
Så var vi i vecka 34 eller 33+5 om man hellre vill räkna så. Börjar känna av att det verkligen närmar sig nu. Blev både panikbeställning av massa böcker och paniktvättning av alla kläder och övriga tillbehör. Har som fått för mig att den kommer komma tidigt men jag vet inte. Hoppas bara att vi hinner med flytt och spaweekend först i alla fall ;D
 
Har sedan en tid tillbaka kännt mig oerhört trött i magen på något vis, är riktigt jobbigt att inte veta vad saker och ting är och vart exempelvis gränsen går när man ska höra av sig till förlossningen och inte men det är väl så det ska vara från och med nu. Att den där kontrollen sakta men säkert glider en ur händerna och att den enda jag har att förlita mig på är min man. Trodde verkligen inte att livet kunde bli bättre men tänk att man valt så rätt!
 
 
/U

godaste nubberöran...

God morgon onsdag. Fortsätter att vakna upp till riktig sommar, det enda som saknas är att byggarbetarna också tar semester eller rättare sagt ger lite valuta för pengarna... Har aldrig stött på en så slö arbetsgrupp. Och ja, det är jävligt lätt att dra alla över en och samma kant när det ser likadant ut överallt.
 
Kom på att jag hade lite bilder i kameran från midsommar så här kommer en lite sen uppdatering på en av de rätter som vi hade vid vårt midsommarfirande, men bättre sent än aldrig brukar man ju säga ;)
 
 
4 personer
 
2 ägg
1 burk matjesill
1 rödlök
2 dl gräddfil
2 msk majonäs
1 dl hackad dill
Kalixlöjrom
 
Gör såhär:
Hårdkoka äggen. Skala och hacka dem. Låt sillen rinna av väl. Tärna den, skala och hacka löken. Blanda gräddfil och majonnäs. Vänd ner alla ingredienser. Smaka av med ev. peppar. Garnera med rom, hackad rödlök och dill. Servera med knäckebröd, kavring eller pumpernickel.

 

/U


en tisdag i juli...

 
Jisses vilken värme vi har här!! Hade mer än gärna sett att vår flytt varit avklarad så jag hade kunnat flyta omkring i svägerskans pool hela dagarna istället för att svettas bort här hemma. Har förvarnat makens syskonbarn om att jag förväntar mig uppassning ;) Tills jag ligger där tröstar jag mig med lite nybakt banan- och chokladkaka med iskall mjölk till till tonerna av Måns och hans kompisar på Skansen :)
 
 
/U

nu är det sommar...


Här har vi vaknat upp till strålande solsken denna måndag morgon tillika första semesterdagen denna sommar. Kunde ju knappast börja bättre :) Bara maken som fattas vid min sida, men om en vecka har vi flera veckor bara vi :)

Nu vankas frukost i riktig sommaranda!


/U

RSS 2.0