vecka 25...


Kroppen:
Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern.
Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång.
Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det
Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpennning (tidgare havandeskapspenning) från 60 dagar innan beräknad förlossning. Vill du kunna planera i god tid kan du skicka in din ansökan om gravidpenning redan nu till försäkringskassan.

Barnet:
De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.

Egna reflektioner:
Så har vi precis gått in i vecka 25 (24+1). Fick i alla fall ett välbehövt extra besök hos barnmorskan så nu är ordningen i huvudet återställt :) Efter många om och men är BF den 18 augusti, vilket innebär att jag byter vecka på lördagar. Nu kör jag på den beräkningen så slipper jag fundera så mycket mer på det. Bessen sparkar i alla fall på för fulla muggar as we speak, så pass att magen till och med vibrerar ;)

Nu har jag fått den information jag behöver för tillfället och nu ska intyget från barnmorskan kopieras upp och skickas till både min arbetsgivare och försäkringskassan. Sen börjar det vara dags att se sig om till vilken barnmorskemottagning vi ska tillhöra framöver.


/U

årets shoppinglista...


Många saker ur Gunilla Axens serie "Moln" kommer finnas i litens ägor om en snar framtid...


Blev lite provkörning av barnvagnar denna söndag och nu vi tror väl att vi äntligen lyckats bestämma oss för en modell. Blev inte riktigt vad någon av oss trodde men nu ska vi se hur andrahandsmarknaden ser ut innan en beställning görs :)

Årets shoppinglista till det lilla livet som ständigt växer i min mage har en hel del andra behov också. Börjar bli dags att börja göra lite inköp för att sprida ut kostnaden lite. Har hittat en hel de listor på nätet och tror väl att jag fått med det mesta nu i alla fall ;)
 

Alvedon
Amningskupor
Babyfiltar
Babyskydd (bilbarnstol)
Badbalja
Badhandukar
Bajspåsar
Blöjor (tyg eller vanliga)
Bodysar i storlek 50-56 - 13 stycken
Bomullstops
Byxor i storlek 50-56 - 5 stycken
Dreggellappar
Ersättning – ett par tetror ifall amningen strular
Febertermometer
Handdukar – massa små att ha vid amning/rapning/bjölbyte osv.
Komradio/walkie talkie/babywatch
Kofta eller tröja i storlek 50-56 - 2 stycken 
Kudde – tunn, till säng och vagn
Mössa – liten i bomull
Nagelklippare
Nappar
Nappflaska
Nattlampa
NäsFrida – att suga rent snoriga babynäsor med
Magdroppar
Olja (baby- /oliv-/rapsolja)
Pyjamas
Påslakan
Salva – till barnet och såriga bröstvårtor. (Bepanthen eller Intonol/Intonyl)
Skötbord/skötbädd
Spjälsäng
Strumpor – långa skaft, så de inte kasar ned i storlek 10-12
Tvättlappar
Täcke, till vagn och säng
Vagn
Våtservetter

--------------------------------------

Amningskudde
Babysitter
Bröstpump
Bärsele
Mössa – varm

Overall/varma ytterkläder (gärna overall med fötter o vantar som kan ”vikas över”)

Ullraggsockar/windstoppertossor/dutossor
Vyssan lull tassar till spjälsäng
Åkpåse


Till Mamma:
Amnings-bh
Amningsinlägg
Stoora bindor
Sköna byxor
Skor – bekväma som passar till årstiden
Tröjor/skjortor/t-tröjor/mjuka linnen – amningsvänliga!
Toapapper, mjukt! Skönt att ha efter förlossningen..
Öronproppar

Övrigt:
Fika för alla besökare
Färdiglagad mat i frysen
Massa dvd-boxar


/U


långhelg...


Vad passar inte bättre en långhelg som denna än att röra ihop lite muffins ala Leila *gott gott*


Redan inne på lördag denna valborgshelg och har inte gjort annat än att fixat och donat här hemma. Tanken var att vi skulle hinna iväg en sväng på stan men här hemma planeras det inför framtiden för fulla muggar :)

Fick en alldeles perfekt fredag med både en premiärgrillning på vår fina gasolgrill som vi köpte förra säsongen. Den har hållit bra där ute på balkongen i vinter och jag hoppas att den håller några år till. Ska strax ta och duka fram kvällens lilla anrättning i form av paj fylld med lite smått och gott samtidigt somjag väntar på att mina muffins ska få åka in i ugnen. Sen väntar mer kvalitetstid med min man. Tycker knappt att man hinner ses under veckorna, ska bli spännande att se hur mycket tid som återstår för oss i framtiden när bessen väl är på plats...


/U

besök hos bm i vecka 24..


järnvärde: 119 hb
blodsocker: 4,0 glucos
blodtryck: 128/78
hjärtslag: 148 slag/minuten 
sf-mått: 23 cm


Kroppen:
Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av. Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Barnet:
Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.

Egna reflektioner:
Dagens besök hos BM var väl inte riktigt vad jag hoppats på med en ?nyexaminerad? barnmorska. Har verkligen inget emot dessa studenter/gröngölingar men utan social kompetens och utan någon som helst kunskap, uppenbarligen, är det inte kul. Hoppas verkligen jag slipper mer besök med henne för det var inte roligt. Som tur var kom min fantastiska BM senare så att jag kunde få svar på lite frågor :)

Måste i alla fall börja knapra mer Niferex då mitt förhållandevis låga järnvärde har ställt till det för både min vikt men också för mitt sömnkonto vilket var två effekter av ett lågt järnvärde.


/U

barnvagnsdjungeln...



Tror att jag de tre senaste dagarna helt spenderat min lediga tid till att kolla barnvagnar och tror att jag håller på att få krupp. Det är en jä*la djungel och jag vet varken ut eller in och snart måste en beställning göras för att vi ska hinna få den innan BF.

Har sedan den första gången jag började spana på vagnar varit helt såld på trehjulingar då jag redan idag är i farten mycket och vill ha en lätt och smidig vagn, men just nu har jag ingen aning om vad vi ska ha till vår besse. Urban Jungels sittdel går som bekant inte att vända mot föräldern vilket är rekommenderat upp till 1 års ålder medan exempelvis Bugaboo Cameleon ligger rätt lågt i kurs hos oss med tanke på att vi har snö under en så lång period här uppe. 

Igår gjorde R och jag ett försök till att bestämma om vi ska ha luftljul eller punkteringsfria hjul men inte ens där kunde vi ta ställning, då olika vagnar passar bättre med de ena eller det andra...


/U


middag på stan...


Till skillnad motför i NY lyser våren med sin frånvaro här i Umeå och senast i morse kunde jag se små små snöflingor dala ner från himlen under min och Falcons promenad...


Blev både film och gotta som sig bör under gårdagen så det blev en härlig sovmorgon denna lördag. Känns som att min dygnsrytm är allt annat är bra efter vår lilla semester men snart är den över. På måndag ska jag dessutom testa mig på att jobba hundra procent igen men än är det helg och den ska vi utnyttja till max. 

Ska alldeles strax ta och göra mig i ordning för en middag på stan med sötaste S. Lutade åt en middag med sushi under gårdagens konversation *gott gott*


/U

vecka 23...


Kroppen:

Man kan känna hur barnet rör och vänder på sig. Ännu finns det gott om plats i livmodern. Det går även att urskilja i vilket position barnet ligger. Ibland kan det göra tillfälligt ont i sidan som kan orsakas av att livmodermuskulaturen töjer sig mycket. Många upplever den här tiden som en positiv del av graviditeten. Barnet är inte alltför tungt än och det är fortfarande långt kvar till förlossningen. Men alla är inte lyckliga och mår bra under graviditeten. En vanlig orsak kan vara oro inför hur livet med ett litet barn kommer att bli. Vissa blivande mammor är ofta sjuka. Det beror på att immunförsvaret påverkas så att det fungerar lite sämre under graviditeten.

Barnet:
Barnet reagerar på olika sorters ljud som musik och röster. Barnet ligger ofta och suger på sin tumme. Huvudhåret har börjat växa ut och en del barn kan ha riktigt tjockt hår redan som nyfödda. Barnet hickar när det ligger i livmodern, ett nyfött barn hickar också ofta. Nu är det mer kännbart och känns igen som ett rytmiskt dunk.

Egna reflektioner:
Snart är vi hela 23 veckor gångna och äntligen har jag fått känna bebis för första gången. Är helt övertygad om att det inte kan vara något annat. Kände de första små buffarna under vår resa i New York. Buffarna har fortsatt även om det bara är under vissa tidpunkter på dygnet. Nu måste dom bara tillta något i kraft så att den blivande pappan också får känna h*n :)


/U

with a taste of New York...








Vi har verkligen fått känna på en försmak av sommaren under våra dagar i The Big Appel med en temeperatur närmare 30 grader. Dagarna har startat med frukost på Starbucks, Metro eller Johns varje morgon för att sedan hoppa på metron till något av vårautflyktsmål runt om och utanför Manhattan.


Så var vi tillbaka hemma i Umeå efter härliga semesterdagar i norr och en efterlängtad tripp till landet i väster. Det har varit minst sagt välbehövlig härliga dagar och nu har vi förhoppningsvis hunnit samla på oss massor av ny energi innan årets semester väntar inom ungefär 9 veckor.

Maken är redan tillbaka på jobbet efter många jobbsamtal under vår resa *suck* medan jag kämpar på med tvättberget här hemma och försöker återställa mina fötter i normalt skick ;) Det har blivit ordentligt med promenerande i staden som aldrig sover. Maken räknade ut att vi i snitt promenerat ungefär sex timmar om dagen. Är glad att skoskav är den värsta åkomman jag kännt av från graviditeten under vår lilla resa :D


/U

första små buffarna...


Har i dagarna fått känna på bebis alldeles första små buffar. Som jag väntat och längtat *Lycka*

litet livstecken från NY...


Statue of Liberty, en stor besvikelse om jag får säga det själv. Inte så storslagen som jag trott...

Blommande körsbärsträd i Battery Park...


God kväll Sverige!

Precis hemkommen till hotellrummet efter vår tredje heldag här i New York. Dagarna här går i ett och imorgon kommer vi förhoppningsvis ha lyckas avverka allt vi hade punktat upp på vår lilla lista ;) De kommande dagarna har man lovat närmare 30 grader så då ska vi njuta lite extra av Central Park och lite andra gobitar som vi hittat här i väster. Hittade några urmysiga ställen när vi traskade genom parken igår, så det ska bli skönt att få vila fötterna något efter hela dagar av promenerade upp längs den ena avenyn och ned längs en annan.

På återseende!


/U

open for business...


Så börjar nyheten vara spridd till de allra flesta och känner mig därför helt bekväm med att öppna bloggen igen. Vi väntar för den som inte förstått barn!! Jag har förvisso inte hårdbloggat den senaste tiden men lite dagbok över de olika graviditetsveckorna kändes helt rätt även om det på vissa plan är väldigt personligt. Är nu i vecka 21 och går under vår vistelse i NY in i vecka 22 :)


Kroppen:
Vissa kvinnor får vattenansamlingar under den senare delen av trimestern. Det kan man avhjälpa genom att dricka mycket, på så sätt rensas kroppen från slaggprodukter. Halsbränna och sura uppstötningar är också ganska vanligt, undvik fet eller starkt kryddad mat. Mindre mål och mineralvatten kan lindra. På apoteket finns det tabletter och flytande medicin som neutraliserar magsyran.

Fostret:
Nu överförs antikroppar från mammans blod till fostrets för att skydda det vid födseln. Fostret har nu alla sina kroppsdelar på plats och ligger och samlar på sig mer fett som näringsreserv. Hjärnan har i stort sett fått alla sina nervceller. Nervcellerna utvecklas framför allt under veckorna 10–20. Detta är en extra känslig tid, men efter det är risken för hjärnskada mycket liten. Barnet är fortfarande väldigt outvecklat och skulle inte kunna överleva utanför din mage.

Egna reflektioner:
Veckan har flutit på i en mycket bra takt men har inte reflekterat speciellt mycket över bebis då så mycket annat tagit upp mina tankar. Stödstrumporna är köpta inför resan och om bara några timmar ska jag sätta på mig dom för första gången. Är livrädd för att få proppar nu när jag är gravid och en åtta timmars flygning känns väl inte helt bra i det sammanhanget...


/U

skärtorsdag...


Har hunnit förbereda stora delar av vår packning idag för två veckor framöver men såklart har det varit roligast att pyssla med de små presenterna jag fixat till alla barn...



Skärtorsdagen den 5 april 2012 är snart avverkad och vår halva graviditet likaså. Känns som att vi stått i denna vecka hur länge som helst och det känns som att tiden går hur sakta som helst men nu är vi i vecka 21 eller 20+0 om man hellre vill räkna så. Känner såklart inte minsta tillstymmelse till rörelser inne i magen än men är inte det minsta orolig även om det nog ska bli mysigt :)

Imorgon eller på lördag bär det iväg norröver för några dagar på hemmaplan innan vi drar till NY. För att göra vår vistelse lite bekvämare blev det ett litet spontanköp av en ny smidig dator idag. Gisses vad jag fick ångest, april måste helt klart ta ledningen i den dyraste månaden i mitt liv so far. Bröllopet gick som sagt på en ordentlig slant men kostnaderna blev så utspridda att det inte kändes så farligt, likaså bilen. Ska bli spännande att se hur jag reagerar när vi ska slå till på det största inköpet i vårt liv. Pratar såklart om vårt framtida boende, om det dyker upp någon gång förstås!


/U

alvar x 2...



Har lite smått shoppingabstinens just nu och det blev verkligen inte bättre av att jag såg att designonline.se hade ett paketerbjudande på två Alvar Aaltovasar för 1 349 kr.


Måndag eftermiddag/kväll och är helt slut efter en dag på jobbet och sedan några timmar på stan. Var tvungen att göra några inköp till vår New York resa efter jobbet men det får jag sota för nu minsann. Finns massor med fint ute i butikerna nu och det är verkligen svårt att hålla sig men nu är det inte många dagar kvar tills vi är i The Big Apple så det är väl bäst att vänta med några fler inköp tills vi är på svensk mark igen :)


/U

RSS 2.0