besök hos bm i vecka 29...


järnvärde: 121 hb
blodsocker: 3,5/5,6 glucos
blodtryck: 116/63
hjärtslag: 130 slag/minuten 
sf-mått: 27 cm


Kroppen:
Barnet och magen fortsätter att vä
xa och det kan kännas som om dina inre organ trängs undan. Fostrets sparkar kan ses utanpå magen. Att känna mycket sparkar är helt normalt. En del känner mindre än andra. Från livmodern ner mot ljumsken går det så kallade livmoderband. När livmodern växer och livmoderbanden tänjs ut kan du känna en smärta som strålar ut mot ljumsken och blygdläpparna. Efter förlossningen drar banden ihop sig och besvären går över. Kanske känner du av förvärkar? Ett bra sätt att slappna av och dämpa dem är att lägga dig i ett varmt bad. När du slappnar av avtar värkarna.

Barnet:
Nu börjar det verkligen likna en riktig liten bebis. Pojkar väger ofta lite mer än flickor. Barnet växer och frodas. Nu är det ungefär lika långt som en vanlig skollinjal, men olika barn är olika långa redan nu. Barnet har antagligen fortfarande inte lagt sig till rätta utan ligger ibland med huvudet nedåt och ibland med huvudet uppåt eller åt sidan. Vikt 1 400 gram.

Egna reflektioner:
Dagens barnmorskebesök gick strålande. Hann med en glukosbelastning som visade på finfina värden även om det var bland det vidrigaste jag druckit. Att jag dessutom satt där på tom mage gjorde inte saken bättre. Övriga värden var också riktigt fin fina och barnmorskan påtalar gång efter gång hur bra jag ser ut att må, vilket jag också gör. Tänk om livet alltid vore perfekt. Skulle förvisso inte uppskatta de små sakerna lika mycket men känslan över att vara lycklig och att må bra slår sällan något annat.

I övrigt fortsäter jag ock cyklar till och från jobbet. Känner mig riktigt duktig i motionssammanhang då jag trots att jag är gravid håller igång mycket mycket mer än vad många andra gör *stolt* Känner dock hur magen liksom exploderar periodvis så vi får se hur länge jag kan röra mig på sättet jag gör nu. Sf-måttet låg ju dessutom i linje så så fasligt stort är jag inte även om jag känner mig tung och aningens otymplig ibland :)


/U

medvind...


Cykelfärd i kraftig medvind väntar! Äntligen har jag lite flyt! :D


ESC...



Strax beger vi oss till finaste J, F och E för lite middag och lite schlageryra då årets Eurovision song contest hägrar ikväll. Vi har handlat med oss en hel del gotta som vi var och lämnade av tidigare under dagen.

Medan vi höggravida sippar på alkoholfritt bubbel kan karlslokarna gotta sig i riktig dricka, längtar faktiskt lite till den dag då besse liten är utknossad och jag kan njuta av ett glas bubbel på vår nya, aningens större, balkong :)


/U

norröver...


En mulen båthamn vid flytten söderut för snart två år sedan. Snart bär flyttlasset norröver igen...
 

Äntligen fredag! Har förvisso inte gjort många knop i veckan men om några timmar bär det norröver för lite pingstfirande. Känns mycket bättre i revbenet idag men det beror väl på att jag knappt sitter utan går, står och ligger i första hand :)

Ser redan framför mig hur jag vickar ned sätet i bilen och ligger där och kikar ut genom vindrutan samtidigt som jag käkar smågodis ;D Har varit sjukt sugen på godis hela veckan och fick stillat mitt sötsug aningens tidigare i veckan tack vare lite Ben and Jerrys "coconutterly fair" *gott gott* Bäst att passa på att stoppa i sig lite gosaker, på tisdag ska jag på glukosbelastningen så det kan vara sista gången innan bebis anländer som jag kan stoppa i mig smågodis utan vetskap om att det skadar mig själv. Har speciellt dille på tigerhuvuden med fruktsmak *mums*

Bäst att plocka i ordning här hemma så vi på söndag har ett fläckfritt hem att komma hem till :)


/U

vecka 28...


Kroppen:

Nu börjar tredje trimestern, den sista tredjedelen av graviditeten. Brösten kan börja läcka mjölk. Du kan ha ökat åtta till elva kilo eller mer. En del kvinnor kan känna sig stora och tunga och ha svårt att röra sig obehindrat. Känsloyttringar och reaktioner kan åter bli starka som i första trimestern.

Barnet:
Nu har barnet stora chanser att överleva om det skulle komma. Barnet har ökat i vikt cirka tio gånger de senaste elva veckorna. Barnet kan fortfarande vända sig ett tag till. De flesta barn brukar sedan lägga sig tillrätta med huvudet nedåt i födelsekanalen fast en del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt. Då kan man försöka vända barnet när det är ca 1 månad kvar till förlossningen. Hjärnan börjar forma de olika vecken. Hittills har den varit ganska slät. Vikt 1 200 gram.

Egna reflektioner:
Så var vi halvvägs igenom vecka 28. Tänk att en så liten liten organsim nu blivit drygt 1 kilo bebis, helt ofattbart vad kroppen klarar av. I dessa dagar boxas det för fullt där inne i magen eller så beror det bara på det horisontella läge jag befinner mig i sedan igår, who knows! ;) 

Jag har ruskigt ont under mitt vänstra bröst och har svårt att sitta, dessutom smärtar och bränner det så jag misstänker att det är något med revbenet/n men läste lite att det tydligen finns ligament i de regionerna också som påverkas av en växande bebis. Ska till barnmorskan om bara några dagar så vi får se vad hon säger då men något jobb blir det inte förrän jag kan sitta utan att få ont. Kan förvisso stå och arbeta men då känner jag av ryggen, och åtta timmar stående arbete är inte speciellt lockande i det sammanhanget...


/U 


lax- och spenatpaj...


Så var mitt i veckan dagen här. Sjukskrev mig i morse efter sammandragningar under natten. Att ha legat i horisontellt läge hela dagen har gett resultat :) Måste bara tipsa om ett recept som jag hittade bland bloggannonserna tidigare. Vi som är lite av pajtokiga i vår familj kommer definitivt testa detta receptet från Mitt skafferi, verkar verkligen supergott.


Ingredienser

Pajskal
5 dl vetemjöl
2 krm salt
120 g kallt smör
1/2 dl kallt vatten

Fyllning
1/2 msk olivolja
70 g bladspenat
4 stora ägg
1,5 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
2 dl riven ost (t.ex. västerbotten, grevé eller prästost)
150 g kallrökt lax i skivor

Gör så här:
1. Börja med pajdegen. Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt smöret i kuber och smula sönder det i mjölet till det bara kvarstår ärtstora bitar. Gör en grop i mitten av mjölet och häll det kalla vattnet i gropen. Börja arbeta in mjölet och smöret i vattnet lite åt gången tills du har en fast deg. Om du märker att degen är för torr tillsätter du bara 1 msk kallt vatten i taget tills du är nöjd med konsistensen. Forma degen till en boll och slå in den i plastfolie. Lägg i kylskåpten i 30 minuter. Under tiden kan du förbereda fyllningen.
2. Hetta upp olivoljan i en stekpanna på medelhög värme. Stek bladspenaten i 3-4 minuter tills den blivit mjuk. Låt spenaten rinna av och svalna på hushållspapper.
3. Sätt ugnen på 175 grader.
4. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar.
5. Ta ut degen ur kulskåpet och lägg den på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen tills du har en rund platta något större än din pajform (ca 24 cm i diameter). Rulla degplattan runt kaveln, placera den över pajformen och rulla ut den tills den ligger över pajformen. Tryck försiktigt ner degen längs kanterna. Rulla kaveln längs kanten på pajformen för att skära av överflödig pajdeg.
6. Sprid ut spenaten i botten på pajskalet. Lägg laxskivorna över spenaten och strö över osten. Häll över äggstanningen.
7. Grädda i ca 50 minuter tills pajen är gyllenbrun. Låt svalna en liten stund innan du serverar pajen.


/U

for baby girls...


HM



Åhlens



HM


HM

Kappahl

Kappahl


Precis hemkommen efter en måndag med jobb och kontraktsskrivning :) Blev såklart en tripp på stan också. Finns hur mycket som helst att köpa till små flikkebarn också. Är som sagt väldigt förtjust i det marina temat och överlag kläder i vitt, grått och blått men ibland hittar man små små gobitar och det är lite väl svårt att hålla sig borta från alla sockersöta plagg :) Våra inköp och dock i stort sett färdiga efter beställningar i helgen. Bara en tripp till det blågula varuhuset samt förbrukningsvaror som blöjor etc kvar att inhandla och det gör vi nog inte förrän vi är på plats i den nya staden *pjuh*

Min hjärna har verkligen övertagits av graviditetsailiens den senaste tiden och det är verkligen supersvårt att inte fundera på annat än vår lilla besse och det liv vi har framför oss om allt bara går vägen ♥


/U


for baby boys...


  
HM

HM

HM

HM


  

Åhlens




Åhlens

   

Åhlens

    
HM
    

Blev ingen sväng ner till Strömpis igår, däremot både middag och bio på stan. Lyckades även tajma in Kulturnatta här i Umeå som vi helt hade glömt bort... 

Ska strax iväg för en promenix med F men sen bär det iväg för att kompletteringshandla och hämta ut paket denna söndag. Ska även spana in lite bebisstuff. Fina J har bara 9 dagar kvar nu till BF och sitt planerade kejsarsnitt. Lite avis är jag minsann över att de inte behöver leva i ovissheten om när deras gossebarn ska anländ :) 

Efter lite nätspaning tror jag att jag måste ta mig en sväng på stan till veckan för att komplettera den lilla födelsepresent som jag håller på att meka med ;) Det finns så mycket fint för di små plus att jag efter samtal med mina ena syster även behöver komplettera vår egen bebis garderob också med den allra minsta storleken. Annars har vi shoppat på oss grejjer så vi klarar oss till minst storlek 62 :D


/U


Lägenhet - check!




Vi fick lägenheten!!!
På måndag är det vi som skriver kontrakt :) Känns helt underbart att inte behöva fundera på vart vi ska bo längre även om lägenheten är i minsta laget med tanke på tillökningen som väntar. Blev en liten nödlösning men det funkar. Istället för klumpen i magen kan jag nu koncentrera mig på annat, såsom allt nytt jag vill köpa, fast jag hinner väl säkerligen ändra mig hundra gånger innan vi är på plats ;)

Shopping är nog för övrigt ett ord som skulle kunna sammanfatta senaste månadernas beteende i detta hushåll. Jag och min man har som sagt alltid sparat största delen av våra inkomster för olika ändamål, men nu med en bebis i antågande har vi gått helt bananas. Vi har ju råd, det handlar inte om det, men det svider i snåltarmen ska jag be att få tala om, lite skadad kanske? ;) 

Har dessutom märkt hur sjukt enkelt det är att klicka hem det ena och det andra. Jag skulle aldrig någonsin shoppa för pengar jag inte har, vilket folk uppenbarligen gör, men måste säga att jag kan förstå de som hamnar i ekonomiska knipor. Det är alldeles för lätt att förköpa sig och lite märkligt att det är så lätt att köpa på kredit eller/och bli beviljad lån...

Nä, kanske skulle ta mig ner till Strömpis för bland annat en sväng på Cervera... Känner mig helt dagvild när det mitt i allt blev långhelg igen :)


/U

björk wantings...



Cervera har just nu en drive med denna lilla goding. I normala fall går klassikern lös på 5 299 kronor men just är den 1 300 kronor billigare!!!


Här ligger man och återhämtar sig efter bland annat dagens förrådsrensning och så hamnar jag på Cerveras hemsida som för det första, öppnat en webshop och som dessutom har en drive på den klassiska hushållsmaskinen Kitchen Aid. Är såååå nära att beställa en på direkten men snåltarmen ger sig ännu en gång till känna. Lär ju dröja tills ett liknande erbjudande kommer men jag har verkligen beslutsångest :( Vet att jag tjatar om denna underbara pryl i vart och vartannat inlägg men det kan inte hjälpas. Vilket lyxproblem!

Får trösta mig med lite jordgubbar och Let´s dance för stunden...


/U

vecka 27...


Kroppen:
Nu kanske du känner en liten fot som trycker mot magen. Ibland tar barnet spjärn och prövar sina krafter. Du kan känna hur barnet "svarar" när du försiktigt trycker tillbaka. Du kan också börja känna dig tung och få bristningar, så kallade strior på mage och lår. Hittills har det ändå varit ganska bekvämt med en rund liten mage och en bebis som inte buffar till allt för hårt mot revben och insidan av magen.

Barnet:
Nu är det lättare att mäta barnets fulla längd inklusive benen. Barnet är cirka 30 centimeter i sin fulla längd. Barnets ögon öppnas efter att ha varit stängda en tid. Det övar att öppna och stänga ögonen. Hörseln utvecklas allt mer och barnet kan hoppa till vid kraftiga ljud eller snabba rörelser från dig. Nu är överlevnadschansen stor om barnet skulle komma ut för tidigt. Vikt 1 kg.

Egna reflektioner:
Snart är vecka 27 avklarad (26+5) och veckan har gått alldeles strålande med lite extra ledighet mitt i allt! :)

Fortsätter med mina morgon/helgpromenader samt cykelturer till och från jobbet utan problem. Backarna på cyklen börjar dock bli aningens tunga för magen och jag tror minsann att bebis protesterar lite smått när det är som tyngst (backarna är inte nådiga i denna stad ska ni veta) men jag har gett mig tusan på att jag ska cykla fram tills att jag går på semester :)


/U


lindex wantings



     




Det marina temat är verkligen alldeles bedårande och det finns hur mycket som helst för både pojkar och flickor. Skulle kunna tänka mig samtliga plagg till en flicka och minus något plagg till en pojke ;)


För dom som känner mig riktigt riktigt väl vet att jag är något kräsen vad gäller saker till mig själv, maken och hemmet. Såklart fortsätter den kräsenheten att gälla besse liten ;) Ja, det är något av en dålig egenskap som jag faktiskt försöker arbeta bort, men som tur var handlar den kräsenheten inte om prislappen! B-)

Har hittat massa fina saker de senaste dagarna, en del som jag redan klickat hem och en del som skulle göra sig riktigt bra i litens garderob. Kläder och lakan i alltför många och grälla färger, med stora tryckt eller tillsammans med Disney, Bamse, Pippi etcetera går helt bort om jag själv får välja.


/U

nytt till the mama...



Blev en liten spontanbeställning denna måndag. Förutom några stycke plagg till den blivande mamman så har besse litens garderob fått ett ordentligt tillskott. Är fortfarande tveksam till om jag vågar tro på barnmorskans bedömning av kön men nu kör vi på det ;)


Första dagen på denna aningens kortare veckan är nu avklarad. Blev en blåsig cykeltur hem, men nu är jag hemma i alla fall och tänkte passa på att ta mig en liten tupplur innan jag börjar med middagen denna måndag. Passar utmärkt denna dag när molnen hänger tunga och maken ändå inte är på hemmaplan förrän senare ikväll.


/U

vecka 26...


Kroppen:
Hela kroppen påverkas av graviditeten. Därför är det viktigt för kroppen att vara i god kondition. Motion ökar konditionen och välbefinnandet. Om du är van vid att jogga, simma eller gymnastisera kan du fortsätta med det i samma utsträckning som förut men undvik gärna hård träning och tyngre sporter. Om du inte motionerar regelbundet kan du ta dagliga promenader eller cykelturer. Eller kanske simma någon gång i veckan. Du känner oftast själv vilket tempo som är bra för dig. Det finns även olika gymnastikgrupper för gravida. Hör med din barnmorska!

Barnet:
Barnet kan höra ljud och ljudnivån inne i magen som kan nå upp till mer än 80 decibel. Det är ungefär lika livligt som en stökig stadsmiljö. Barnet lyssnar på ljuden i mammans kropp, magen som kurrar, nysningar och annat som händer. Det lyssnar även på mammans och omgivningens röster. Vikt 900 gram.

Egna reflektioner:
Så börjar vecka 26 lida mot sitt slut och imorgon går vi in i vecka 27 och vad kan jag säga? Det börjar bli småtungt nu och jag känner av ryggen lite då och då. Ska försöka få till ett vettig magbild att lägga ut här framöver även om man inte känner sig direkt entusiastisk att posa framför kameran i detta tillstånd. Känns verkligen som att bebis växt jättemycket denna vecka. Det verkar komma i stötar då och då och då känns det som att man håller på att explodera, men än är det +-14 veckor kvar ;)

Är i alla fall en ren befrielse att kunna jobba på som förr igen och hoppas verkligen att de sista sju veckorna på jobbet ska bli så bra som möjligt. Mår så himla bra just nu och folk i min omgivning påpekar det hela tiden att jag är så mycket piggare numer. Att dessutom slippa den irritation som jag gått och burit på i sisådär ett år är som bortflugen är som pricken över i:t.  Jag tror helt enkelt att kulmen blev nådd att det liksom bara övergått till likgiltighet, så sköööönt! :D


/U


hoppas, hoppas, hoppas...



Torsdag kväll och jag fullkomligt klättrar på väggarna här hemma. Den trötthet som jag upplevt är som bortblåst efter mina semesterveckor. Nu är det fulla spjäll som gäller igen. Att det dessutom bara är sju veckor kvar att jobba till semestern gör inte saken värre :)

Utbudet på snabba bostäder fortsätter att vara riktigt uruselt just nu men förhoppningsvis vet vi om vi har någonstans att bo efter helgen. När vi väl är på plats i den nya staden är det lättare att hitta rätt på marknaden, men en flytt på x antal mil kräver sin lilla planering speciellt som höggravid :)

Jag som är en planeringsmänniska hatar verkligen denna ovisshet!!!


/U

100 dagar...

Bara 100 dagar kvar tills bebis är hos oss!!! *Lycka*

ångest...

Lägenheten är uppsagd och varken ett vettigt hus eller lägenhet så långt ögat kan nå. Kan verkligen inte bli mer worst case scenario! Hur tänkte vi nu?! Tänkte vi över huvud taget? Jag har verkligen döångest! :(


/U

helgnöje...


Bebisshoppingen har bara börjat och i helgen blir det att slå på stort...



Äntligen helg! Som jag räknar ner veckorna tills jag bara slippa allt som drar all min energi och istället kunna fokusera på det viktigaste i livet, vår nya familjemedlem. Är så less, så less, så less, att det ska bli en ren befrielse när jag säger tack och adjö för åtminstone ett och ett halvt år, måste bara hålla ut liiite till :D Har maximalt åtta veckor kvar att jobba och då är tre av dessa något reducerade i och med röda dagar och klämdagar, jippie! :)

På tal om den nya familjemedlemmen, som numer nämns i vart och vartannat inlägg, är det dags för lite inköp denna helg :) Imorgon bitti rattar därför jag och maken söderut för bland annat ett besök till norrlands största handelsområde, hoppas på en mer eller mindre överfull bil på tillbakavägen :)


/U

sköna maj...


En liten S***** eller en liten E*** kanske...


Jisses vilken supertrött torsdag! Känner mig helt off, men med några timmars sömn efter jobb tillhör jag nu åter de levande. Det är ju nu energin från solen borde komma eller? Imorgon väntar i alla fall helg och fredagsmys med bland annat Let's dance. Det är dessutom maken som står för kockandet då, spännande, spännande! ;)

Har tidigare i veckan fastnat för sidan makemebabies.com. Är så himla nyfikna över vem som gömmer sig därinne i magen att jag är redo för den att ta sig ut, men än så länge ska "du" väl växa till dig en anings mer :)


/U


9 år...



Idag har maken och jag varit tillsammans i 9 hela år. Du gör mig så lycklig min Mr. R(ight)!!!


/U


RSS 2.0