resfeber...


Under vår vistelse kommer vi bo på det magnifika hotellet Millennium UN Plaza som ligger intill strandkanten i Midtown med utsikt mot Roosevelt Island...


Lördag morgon och mina resenerver börjar ge sig till känna...Inte länge kvar innan vi befinner oss på andra sidan Atlanten. Kan inte fatta att den här resan verkligen blir av!!!

Denna veckan blir det att stå i det sista innan det bär iväg. Det mesta är färdigt men självklart återstår några punkter på min agenda som ska bockas av innan vi till helgen tar oss norrut för lite påskfirande och sedan för en resa till landet i väster.

Nu blir det en liten prommis med "storebror" för att sedan ta en tripp in till stan. Vädret är underbart här i Umeå även om temperaturen sjunkit något efter den värmebölja som tidigare varit. Glajjorna åker på med andra ord :)


/U

vecka 20...


Kroppen:
Det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning. Vissa lider av halsbränna och förstoppning, vilket är helt naturligt. Det orsakas av att musklerna runt tarmarna och magmunnen inte är lika strama som förut. Motion, rätt kost och att hoppa över kaffe och stark mat kan underlätta. Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött. På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa. Vid varje besök mäter man blodtrycket, kontroller barnets hjärtljud och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov och blodsocker hos mamman. På vissa barnmorskemottagningar ordnas ett gruppmöte, där man får information om föräldraförsäkring, kosthållning, amning med mera. Man kan också prata om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Du kan till exempel få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.

Fostret:

Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 centimeter långt och väger runt 250 gram. Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna.

Egna reflektioner:
Ny vecka! Tiden bara springer iväg samtidigt som att det känns som att den stått stilla senaste tiden med tanke på att jag blev framflyttad under gårdagens undersökning. Det betyder, om jag räknat rätt att vi nu är i vecka 20 eller 19+0 om man hellre räknar så.

Fick ju mycket förklarat för oss under gårdagens undersökning så nu är vi lite lugnare. I övrigt är jag aningens mindre trött men det beror väl antagligen på att jag är sjukskriven 50 procent fram till den 22 april. Känns så himla märkligt att inte jobba heltid. Jag har ju alltid jobbat heltid och antagligen mer än 100 procent det senaste året. Hade jag inte haft något i bagaget från förra året hade antagligen denna trötthet inte varit speciellt märkvärigt men både jag och läkaren tror att kombinationen av mitt abetsliv i samband med gaviditeten helt enkelt har slagit ut mig totalt. Huvudsaken är att det börjar kännas bättre så det går ju mot rätt håll i alla fall :)


/U

RUL...



Precis hemkommen från NUS där vi har varit på vårt rutinultraljud. Har ju sett bebis två gånger tidigare men nu såg man riktigt tydligt vår lilla krabat. Var så skönt att vi hade ultraljudet bokat nu på morgonen så att man slapp vara nervös i onödan.

Allt verkar fortfarande ser bra ut och nu vet vi dessutom om det är en hon eller han som gömmer sig där. Barnmorskan var visserligen inte helt säker, så vi får väl ta det hela med en nypa salt. Varken jag eller maken hade en susning utifrån det vi fick se, då vi bara såg bebis i genomskärning då liten hade mojjat ned sig ordentligt och moderkakan dessutom låg i vägen...

Vi blev något framflyttade så nu är vårt beräknade förlossningsdatum den 21 augusti istället för 15 augusti. Är med andra ord i vecka 18 + 6 idag. Gud så jag bävar mig inför sommarvärmen, kommer förmodligen inte orka göra annat än att ligga och flyta över vattennivån hela sommaren :D


/U

vecka 19...


Kroppen:
Nu börjar du komma halvvägs genom graviditeten. Det kan vara bra att reflektera över sin livssituation och det som ska komma. Tanken förändras från ”nu är jag gravid” till att ”nu väntar jag barn”. Blodvärdet sjunker och barnet behöver mycket järn. Nästan alla gravida kvinnor behöver ta järntillskott. Blodtrycket kontrolleras regelbundet på barnmorskemottagningen. Det är vanligt att det sjunker lite, eller stannar på samma nivå som tidigare. Om blodtrycket går upp kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning. Livmodern växer allt mer och magen börjar få en rund form i profil. Vissa kvinnor kan känna av foglossning omkring den här tidpunkten. Det kan yttra sig som en diffus värk runt bäcken och neråt låren. Under senare delen av graviditeten kan man få problem med ryggen, man kan till viss del motverka det genom allsidig kroppsträning som dessutom gör att man får bättre kondition.

Ta gärna promenader, simma eller gympa i den utsträckning och takt som känns behaglig. Cykling är också bra, det stabiliserar bäckenet. Du kan även träna upp samarbetet mellan nerver och muskler i bäckenet genom knipövningar. Dra ihop musklerna i bäckenbotten, mjukt men kraftfullt och håll sedan kvar så länge du kan och släpp sedan efter. Upprepa några gånger. Genom att man lär sig behärska bäckenbotten så underlättas förlossningsarbetet och gör att du snabbt kommer i form efteråt.

Fostret:
Små, ljusa hårstrån så kallade lanugohår täcker kroppen och till och med undersidan av fötterna. Det fina fjunet kan finnas kvar på vissa delar av kroppen efter födseln, t.ex på ovansidan av öronen. Ögonbrynen och ögonfransarna börjar markeras och på barnets fingertoppar finns helt unika fingeravtryck. Benen har nu kommit ifatt och är i rätt proportion till kroppen. Barnet ser ut som en färdig människa, i miniatyr.

Egna reflektioner:
Snart dags att byta vecka så det känns angeläget om att uppdatera lite om veckan som gått. Efter mycket oro i början av förrförra veckan fick jag en extratid hos barnmorskan för att lyssna efter hjärtljud. Ni kan inte ana vilken lycka som spred sig genom kroppen när vi hörde det lilla hjärtat slå med hela 135 slag i minuten. Känner fortfarande inte minsta lilla tillstymmelse till liv i min mage men dom klara starka hjärtslagen var verkligen lugnande för både den blivande mamman och den blivande pappan. Om man tittar på mig finns det numer ingen tvekan om att det är en liten bebis som ligger där inne och gror :)

Hann även med ett läkarbesök under förra veckan så numer är jag sjukskiven på halvtid. Jag känner förvisso att jag behöver en dag till återhämtning under veckan för att orka med, men halvtid? Det var inte riktigt vad jag tänkt mig, men jag kanske mår sämre än vad jag trott?! Sjukskrivningen är dock begränsad så vid nästa möte hoppas jag i alla fall få gå upp till 75 procent. Är nog inte länge förrän jag är på banan igen :D


/U

fotoglädje...


En mycket välkommen klapp även om det var alldeles för mycket...


Kom på att jag inte skrev speciellt mycket om vad jag fick i julklapp 2011, men den bästaste klappen var nog min finfina nya kamera. Som vanligt var det bestämt att jag och maken inte skulle köpa några klappar till varandra, att jag aldrig lär mig! Fick en smärre chock när jag öppnade paketet från maken där en finfin kamera från Nikon gömde sig :)

Kommer få stor användning av min nya vän både på vår lilla resa till landet i väster men också för att dokumentera allt fantastiskt som händer just nu och förhoppningsvis i framtiden :)


/U

i bakartagen...


Varje vecka skriver jag och maken en lista över vad vi ska äta under veckan. Vanligtvis tittar jag in på ICAs hemsida för att hämta inspiration efter lite roligare mat och denna vecka sprang jag på ett supergott recept på rågbröd. Har haft ett sånt sug på just mörkt, lite sötare bröd, sedan senaste tjänsteresan i februari och äntligen hittade jag ett mycket enkelt recept om än lite tidskrävande. Perfekt komplement till min frukost med fil och ägg denna måndag morgon :)


Supergott rågbröd med frukt och nötter

Ingredienser:

ca 1 kg frukt och nötter. t ex 250 g torkade aprikoser. 250 g russin. 1 påse hasselnötter (200 g) och 1 påse mandel (200 g) (för 2 bröd)
10 dl vetemjöl
8 dl rågmjöl
1 tsk kardemumma
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
2 dl mörk sirap
1 liter filmjölk

Gör såhär:

Sätt ugnen på 150°C.
Hacka nötter och frukt grovt. Blanda alla torra ingredienser. Blanda ner frukt och nötter. Häll i sirap och filmjölk och rör om väl. Fördela smeten i 2 smorda brödformar (för 2 bröd). Grädda bröden ca 2 timmar i nedre delen av ugnen. Stjälp upp bröden på galler och låt svalna under en handduk.


/U


klart och betalt...


Redan i november hittade jag billiga reseguider och kunde naturligtvis inte hålla fingrarna borta. Även om vi kommer att gå in i en ny period av våra liv kommer jag under inga omständigheter ge avkall på våra resedrömmar som handlar om allt från att besöka delar av europas huvudstäder till att besöka gamla kulturer i bland annat sydafrika och asien. Tycker det är viktigt att ens barn får se och uppleva andra kulturer för att på så sätt växa som människor och inse vilket fantastiskt land Sverige är.


God morgon söndag! Just nu sprudlar jag av lycka i jämförelse med tidigare i veckan. I april åker vi äntligen till landet i väster. Tanken var att vi först skulle besöka staten Florida innan vi ungefär en vecka senare skulle ta ett inrikesflyg till staden som aldrig sover. Ändrade oss i sista sekund men nu är resan till The Big Apple äntligen bokad och klar. Är så glad att vi faktiskt tar oss iväg då jag varit så orolig att jag inte kommer klara av en resa på grund av eventuella gravditetsåkommor men just nu mår jag ju strålande fysiskt sett i alla fall ;)

Resan är bokad och betald med hjälp av de gåvor som vi fick av våra nära och kära som deltog på en av de mest fantastiska dagarna i våra liv, så STORT TACK för de oväntade bidragen! Nu hoppas vi på en fantastisk resa där vi kan ladda inför de sista veckorna på jobbet innan vi går på semester och sedan på en efterlängtad föräldraledighet :)


/U

vecka 18...


Kroppen:
Vid den här tiden gör man den första ultraljudsundersökningen. Ofta är det först nu som du på riktigt kan ta till dig att ett barn faktiskt är på väg. Ultraljud görs för att bättre veta när barnet kommer att födas. Barnmorskan visar hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet. Man tittar även på läget på moderkakan. Du vet nu, så exakt som man kan komma, när du är beräknad att föda. Det blir ändå bara en riktpunkt, du kan föda inom tre veckor före och två veckor efter detta datum utan att det räknas som onormalt. I regel är detta en period när du mår bra och trivs med din graviditet.

Fostret:

Huvudet är cirka fyra centimeter i diameter, medan fötterna är cirka två centimeter långa. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.

Egna reflektioner:
Så är vi i vecka arton. Inte länge kvar tills vi är halvvägs :) Tror mig ha känt bebis för första gången denna vecka men det försvann lika fort som det kom... Har varit en riktigt kass vecka på jobbet vilket lett till riktigt hormonsvall. Jag trivs men ändå inte och jag trodde verkligen att jag skulle klara av att vara "nöjd" då det bara är si å så många månader, veckor och dagar kvar till semester och föräldraledighet men jag tvivlar starkt på det just nu. Det finns annat som påverkar min situation och just nu hjälper det inte att skapa affirmationer som jag normalt sett gör och dessutom är ett väldigt bra sätt att hantera mina tankar och känslor.

Varför kan man inte bara få vara tillfreds med sitt liv på alla håll och kanter?! Den där jäkla prestationsångesten jagar en och just nu blir det inte bättre av att folk runt ikring är lata och ointresserade vilket leder till att man känner sig tvungen att jobba dubbelt så hårt. Inte konstigt att man har ångest över att måsta ta sig till jobbet. Undra om folk är medvetet lata eller om deras självinsikt är så bristfällig?


/U


PS. Veckan har med andra ord varit relativt lugn även om jag saknar att inte känna några buffar som så många andra gör vi det här laget. Att arbetssituationen är som den är gör inte saken bättre då jag får för mig att hela situationen skadar bebis och det är därför jag inte känner något :( Ångrar mig att vi inte satta vårt RUL lite tidigare. Kommer att ha vara i vecka 21 när vi väl får se "monstret" nästa gång bara för att jag är/var så nyfiken på könet ;)

mamaläsning...

Missade helt och hållet att den senaste mamatidningen hade dimpt ned i brevlådan innan helgen. Tror minsann maken medvetet gömde den i reklamhögen men måste säga att jag plötsligt känner mig så himla vuxen :D Observera att reklamhögen och min känsla av att känna mig vuxen inte har något med varandra att göra :D

Nu har jag lagt mig tillrätta i soffan med min nya tidning och ett glas Ramlösa äpple, som enligt mig är den godaste smaken på bubbelvatten på länge. Det är vad jag kallar för vardagslyx även om jag bara kommer hinna med en liten del då ögonen som vanligt känns väldigt grusiga vid den här tidpunkten på dagen ;) Hursom tror jag att jag känner bebis för första gången men vem vet, kanske är något helt annat, typ tarmrörelser som jag läst om men men, den som väntar på något gott :)


/U

vecka 17...


Kroppen:
Livmodern växer mer och mer och det är vanligt att man känner lite molvärk av och till. Andra typiska symtom är att man känner sig hungrigare än normalt, det kan bero på att fostret samlar på sig fett. Troligen har du gått upp två-fem kilo i vikt. Sexlivet kan vara alltifrån blomstrande till att inte fungera alls. Däremot har man vanligen samma behov av närhet som tidigare, kanske till och med mer.

Fostret:

Redan nu kan du känna när ditt barn har hicka. Det känns i så fall som mycket regelbundna fosterrörelser. Skelettet är synligt på röntgenbilder. Det bildas nu ett värmereglerande fettlager på ytan av kroppen. Underhudsfett bildas och det hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen efter födseln. Nu har den första avföringen börjat samlas i tarmen, denna avföring kallas mekonium och är grönsvart och kletig i konsistensen. Fostervattnet som fostret rör sig är rent och sterilt och byts flera gånger om dagen. Barnets hår har börjat växa och bli längre.

Egna reflektioner:
Fortsätter att vara trött men möjligheterna att jobba hemifrån en dag i veckan har varit väldigt givande. Liksom tidigare är jag hungrig men har problem att tillaga något, äter dock allt utan problem :) Natten mellan lördag och söndag är nog den jobbigaste natten hittills med kisspauser och jag fick vara upp hela fyra gånger från att jag hade gått och lagt mig tills dessa att jag steg upp. Bebis verkar ligga på blåsan för att promenera någon längre sträcka är bara att glömma på grund av trycket på blåsan ;)


/U


mars månad...


Än så länge ligger snön som ett tjockt täcke på backen men snart så kan vi förhoppningsvis se små blomster tränga upp mellan snöhögarna...


Så har vi gått in i den första vårmånaden och dessutom in i graviditetsvecka 17. Inte länge kvar tills vi är halvvägs. Dras fortfarande med en enorm trötthet men hoppas på att ljuset ska råda bot på det hela. Här har vi haft helt fantastiska dagar senaste tiden med takdropp vareviga dag. Måtte våren hålla i sig nu :)

Under helgen som var satt vi återigen och planerade inför vår kommande resa och hoppas på att vi tar itu med bokningen helgen som kommer. Berättar sen när allt är klart och betalt :)


/U 

RSS 2.0