vecka 33...

 
Kroppen:
Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa.
 
Barnet:
Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning.
 
Egna reflektioner:
Snart är denna graviditetsvecka förbi och likaså allt som har med jobb att göra. Har förvisso varit hemma sedan igår. Jag har konstant huvudvärk och mår fruktansvärt dåligt just nu. I kombo med aningens högre blodtryck klingar det lite dåligt, men jag är som sagt under uppsikt och inga prover visar på havandeskapsförgiftning som tur är. Känner mig dock bättre idag, även om allt inte är på topp, så imorgon ska jag mer eller mindre bara in till jobbet, packa mitt pick och pack och säga hej då fram till februari 2014.
 
 
/U

spaweekend...

 
Maken övverraskade mig med den perfekta presenten på vår bröllopsdag, med en helg för oss på tu man hand med hotellövernattning och spabehandllingar. Har jag inte gift mig med den bästa så säg!! :D
 
 
/U

Sommar, sommar, sommar...

Under dagens promenad fick jag och F njuta av en riktgt härlig tur med både båtar och blomster i mängder, kunde nästan rent ut sagt höra "Sommar, sommar, sommar, det är fest i folkets park" spelas på radion från min barndoms somrar...
 

Fick en riktigt kass start på dagen då jag mer eller mindre vaknade av ångest inför framtiden, men efter att ha tagit mig en långpromenad med F imorse och sedan kockat inför ikväll känner jag mig på uppåtgång :)

Maken ska strax lägga på en saftig entrecote på grillen som ett av många tillbehör denna midsommarafton och vad passar inte bättre än att kika in här en snabbis för att önska alla en trevlig midsommar :)

/U

365 dagar...

 
Så har ett helt år passerat sen den där dagen då vi sa ja till varandra. Även om datumet för den dagen vi gifte oss inte stämmer överens med årets datum för midsommarafton, har vi valt att fira vår bröllopsdag idag, annars hade vi förmodligen valt ett annat datum :) Det var hursom den absolut bästa dagen i mitt liv med förhoppningen om så många fler. Jag älskar dig min Mr.R!
 
 
/U

vecka 32...

 
Kroppen:
Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.
 
Barnet:
Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.
 
Egna reflektioner:
Snart byter vi vecka igen, känner knappt att jag hinner med fast jag upplever att det går sakta. Vill ju få den där förlossningen undanstökad ;) Efter en något nojig helg har bebis i ala fall börjat böka runt rätt ordentligt i magen. Skulle kunna tro att det är en liten fotbollsspelare som satsar på att få Sverige på banan igen ;) Att vara iväg på resande fot har gått över förväntan och idag har jag lyckligtvis hunnit ta igen mig ordentligt. Maken var till och med och midsommarhandlade åt oss för att jag skulle få vila lite extra :)
 
 
/U

at the airport...

 
Snart är man åter på hemmaplan efter tre dagar på resande fot. Resan blev precis vad vi hoppats på så nu kan jag känna mig relativt lugn under semester och föräldraledighet. Att vissa människor inte ska ha vissa positioner är en helt annan sak. Jag säger bara KOMMUNIKATION. Nåja, bara tre och en halv dag att jobba. Lyckades ju i vanlig ordning att samla på mig lite flex B-)

/U

sista tjänsteresan...




Hoppas att jag till motsatt från tidigare tjänsteresor att jag denna gång faktiskt ska hinna se lite av Örebro men prio ett är som vanligt jobb och det brukar sluta med att vi sitter och jobbar sent sent på kvällarna för att hinna med allt...


Här hemma har det varit fullt upp med att vila upp sig inför mina sista dagar på jobbet, helt otroligt att jag bara har åtta dagar kvar att jobba innan ett och ett halvt års semester och föräldraledighet väntar. I veckan väntar min sista tjänsteresa och som vanligt kommer det bli fullt upp så idag har jag passat på att samla på mig lite extra kraft. Känner verkligen av hur tungt det börjar bli med tjockismagen men nu är det inte länge kvar :)

Har precis packat den lilla kabinväskan som får följa med mig på resan och nu väntar lite helglyx innan det är dags att hoppa i sängen så jag orkar upp till att taxin hämtar mig i arla morgonstund.


/U

shoppinglördag...


Idag har det sista inför bebis ankomst kunna bockats av om man bortser från det som ska inhandlas när vår flytt väl skett eller när behovet uppstår. Just nu är jag i val och kval om vilken spjälsäng vi ska införskaffa men har sneglat både på Brios cot three och Ikeas Sundvik så vi får väl se vilken vi till slut väljer :)



Alvedon
Amnings-bh
Amningsinlägg
Amningskudde
Babysitter
Babyfiltar
Babyolja
Babysalva
Babyskydd
Badbalja

Badhandukar
Blöjor
Bodysar/överdelar i storlek 50-62 -  20 st
Bröstpump
Byxor i storlek 50-62 - 8 st
Bärsele
Dreggellappar - 3 st 
Ersättning
Febertermometer
Handdukar
Komradio/walkie talkie/babywatch
Kudde
Magdroppar
Nagelklippare
Nappar
Nappflaska
NäsFrida

Overall
Pyjamas i storlek 50-56 - 4 st
Påslakan
Skötbädd
Sköna byxor för mamman
Skor för mamman

Spjälsäng
Strumpor
Tunn mössa - 3 st
Tvättlappar
Täcke
Ullraggsockar/windstoppertossor/dutossor
Vagn
Varm mössa
Vinteroverall
Våtservetter
Åkpåse


/U

besök hos bm i vecka 31...


järnvärde: - hb
blodsocker: - glucos
blodtryck: 128/78
hjärtslag: 145 slag/minuten
sf-mått: 29 cm


Kroppen:
Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär. Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker. Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpenning (tidigare havandeskapspenning) från och med nu. Du ansöker om gravidpenning hos försäkringskassan.

Barnet:
Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

Egna reflektioner:
Så var det fredag, den sista dagen i vecka 31 och bara 8 dagar kvar att jobba. Fick under dagen godkänt att flexa ut på torsdag till veckan då jag kommer åka på min sista tjänsteresa på minst ett och ett halvt år under kommande vecka :) Ska bli spännande att se hur kroppen reagerar på en liten flygtur men det ska ju vara lungt att flyga fram till vecka 36 ;)

Dagens barnmorskebesök gick alldeles strålande och det är verkligen med stor sorg i hjärtat jag säger hej då till min barnmorska vi nästa besök den 5 juli :( Sen så fick jag ju förvisso med mig prylar hem för att lämna in prover för en odling, men det var mest för att jag inte ska behöva oroa mig för havandeskapsförgiftning i onödan...


/U

sprickfärdig...


Jag tror tametusan att min mage håller på att spricka och än är det nio veckor kvar...Behöver knappast säga något mer denna onsdag ;)


/U

på vår gata i stan...


Hittade denna bild hos en annan bloggmamma som verkligen beskriver känslan som jag fått för vår nya gata i den nya staden. Väldigt mycke bullerby som hon själv beskriver det...


Så var veckans andra dag avklarad och av någon konstig anledning känns det som att det är fredag?! Vet inte om det beror på att jag bara har 12 arbetsdagar kvar innan jag går på semester och föräldraledighet eller vad det kan tänkas bero på.? Känner mig kolugn, vilket passar mig som handen i handsken.

Istället för att fokusera på fel saker ligger mina flesta funderingar på vårt kommande liv. Det är ju inte bara årets semester som hägrar, även vår flytt närmar sig med stormsteg. Måste komma ihåg att boka flyttstäd och fixa adressändring här någon dag så att vi kan boka av den biten. Känner mig verkligen som ett litet barn på julafton. En supertisdag med andra ord :)


/U

vecka 30...


Kroppen:
Nu har tre fjärdedelar gått av din graviditet, bara tio veckor kvar. Det kan vara bra att fundera lite över hur det kommer att bli när barnet kommit ut. Passa på att göra sånt som du gissar att du inte hinner sedan. Gå på bio, fika med en kompis, gå till tandläkaren eller frisören. Barnets tyngd kan göra det svårt att hålla balansen. Försök tänka på hållningen så att du inte får belastningsskador. Försök att äta allsidig och nyttig mat, det påverkar mer än du tror och du kan må mycket bättre.

Barnet:
Barnet växer och växer. Nu börjar proportionerna likna ett nyfött barn. Hjärnan växer och veckar ihop sig mer och mer. Nu är det trångt därinne, men barnet kan fortfarande slå kullerbyttor och röra sig ganska fritt. Många mammor säger att om barnet rörde sig mycket i magen är det aktivt även utanför. Vikt 1 600 gram.

Egna reflektioner:
Så var man i vecka 29+6, händer inte så mycket förutom att jag känner mig lite känsligare nu för tiden. Bollar mina tankar med maken ofta men han upplever dock inte att jag är mer känslig än normalt utan bara tycker att jag reagerar lite starkare än vad jag brukar göra. Som tur är håller han oftast med mig i mina tankar så det känns tryggt :)

Bebis verkar ha omlokaliserat sig i veckan förresten, i tisdags var magen gigantisk medan den idag påminner om magbilder från tidigare veckor. Ska bli spännnde att se hur magen växt till mitt besök hos bm på fredag :)


/U

könsbestämning...


Litens allra första kompis köpte vi under vår resa till The Big Appel. Har tänkt komplettera med någon av dens vänner framöver...



Så var det torsdag igen. Maken har redan börjat planera för helgen och jag är väl inte sen att haka på när han för en gångs skull vill agera "lekledare". De är lite smålustigt hur energin verkligen kommit tillbaka efter att ha varit som bortblåst under så lång tid. Tycker inte vi gör annat än att ränna runt just nu, borde jag inte boa som alla andra blivande mammor? :) Känner förvisso att det är lite meningslöst att pyssla med hemmet då flyttlasset går om bara dryga månaden men en pryl här och var åker minsann ned i shoppingpåsarna ändå :)

Känner fortfarande att det ÄR ett visst kön på detta barn så i vissa lägen har jag haft svårt med inköp. Känns bara så himla fel att det skulle ligga något annat i magen på mig. Egentligen har det absolut ingen betydelse men det talar verkligen emot vad jag känner. Fram tills liten kommer ut kommer det alltid vara en liten E som guppar omkring därinne :)


/U

grattis Sverige...



Då ligger man pigg och alert i soffan framför nyhetsmorgon denna 6 juni och funderar på vad vår lilla familj ska hitta på denna nationaldag. Det slog mig lite tidigare att Sveriges som ändå är så pass gammalt, inte haft någon riktg nationaldag förrän den instiftatdes för snart 30 år sedan. Kan tycka att det är lite synd att Sverige inte har några riktiga traditioner såsom Norge och deras firande, där varje man går ur huse för att fira sin stora dag.

Här hemma bänkar vi oss i alla fall framför teven klockan 20.00 för lite nationaldagsfirande på skansen med tillhörande nationaldagsbakelse


/U

barnvagn - check √



Precis hemkommen från lite teambuilding med jobbet. Skippade middagen och vaggade hemåt då sammandragningarna kommit och gått hela dagen och nu sitter jag här och väntar på det sista avsnittet av DH.

Kom på att jag nog inte skrivit att vi sedan några veckor tillbaka en Bugaboo Cameleon rikare. Fördelarna vägde över nackdelarna och nu har besse besse liten sitt alldeles egna vrålåk. Jag är verkligen supernöjd med vagnen dels för att den är den snyggaste vagnen på marknaden just nu men också för att den är så otroligt smidig (även om den inte är riktigt lika smidig som en trehjuling ;) ). Att vi dessutom fyndade den på Blocket för nästan halva priset av vad en ny vagn kostar med kvitto och allt gjorde det omöjligt för oss att inte slå till för några helger sedan.

Så nu står den här och väntar, till bredden fylld med bebisprylar :) 


/U


ups and downs...


Idag hade jag verkligen behövt vara på andra sidan jordklotet med min man och bara få känna mig sådär superultralycklig som jag för det mesta känner mig. Tänk känslan av att bara glida runt på ett bananskal och att saker och ting bara faller på plats utan minsta lilla ansträngning...


Flera incidenter de senaste veckorna har gjort att jag återigen börjar tvivla på människor i min närhet. Hatar den här känslan!! Den gör nästan att jag börjar tvivla på om mina egna tankar är dom rätta. Det kan inte hjälpas att jag blir besviken på folk...

Ska se om en sväng med F och walkingskorna kan få mig på bättre tankar och ge mig lite ny energi :) Behöver dessutom uträtta en hel del massa ärenden denna lördag så här kan jag inte ligga och analysera läget så länge till...


/U

RSS 2.0